Hayat Felsefesi Nasıl Oluşur?

Hayat felsefesi hayata tutunmaktır. Vermeyi bilmektir, uğrunda ölmektir kısacası bu hayatta kalmak için bir sebeptir. Bazen hayat felsefemizi öğrenmek için ilginç olayları okur onlardan ders alırız.

Peki, yaşamayı öğrenmek için birilerine ihtiyacımız var mıdır?

Birileri gelip kolumuzdan tutmalı mıdır, bizi sarsmalı mıdır, haydi oğlum (kızım) yaşa demeli midir?

İlginç olaylar, tavsiyeler hayat felsefemizi edinmek için bir yol göstergecisidir ama hiçbir zaman tavsiye edildiği için yaşamıyoruz. Felsefe edinmek kolay ama uzun bir süreçtir kimileri ömrünün sonuna kadar edinmemektedir. Hiç unutmam bir dostum hayat bir denizdir demişti. Denize girdiğinde ilk başta yürürsün sonra yavaş yavaş dibe girmeye başarsın tam boğulacakken ailen sana can simidi atar daha sonra bu da yetersiz kalınca tek başına kalıyorsun. Dalgalar seni sürükler, kayalara çarparsın ve bir ömür böyle devam eder işte ömrün sonunda dibe çöker boğulursun.

Hayat felsefesi gemi bulmak, yelken açmak ya da deniz altı almaktan başka bir şey değildi. Bir gün gelecek kasırgalar kopacaktı ve gemi su alacak boğulacaktım ama boğuluncaya dek  eziyet çekmemek hayat felsefesi edinmekle sağlanır.

Beni hayata bağlayan güç nedir?

İlk aklıma gelenler geçmişim, geleceğim ve yaşam tarzım oluyor. Yaşam boyunca mutlu olmayı başarmak beni güçlü kılar.Yine birileri diyecek hayat bügündür şimdiyi yaşa, birileri özgürlük diyecektir, birileri inaç diyecek hep birileri bir şey diyecektir ama kendim ne diyecektim. Nasıl bir hayat yaşadım, nasıl bir hayat bekliyorum. İşte beni en mutlu eden üretmek ve paylaşmak olduğu kanısına vardım.

Benimle aynı görüşte olmayacak olanlar olacaktı, örneğin dilenmeyecektim ama ben vicdansız olacaktım. Belki fark etmişsinizdir ne zaman bir sanatçı acı çekerse aha bu iyidir derler ya. Ne yani mutlu olmayı başaran birisi sanatçı olamaz mı? Şimdi beni, herkesi boşverin kendinizi keşfedin dil,din ayrımı gözetmeksizin herkesin görüşüne saygı duyun çünkü her insan bir cevherdir.

Hayat felsefemiz nasıl olmalı?

Hayat felsefesinin oluşmasının herhangi bir formülü yoktur. Sizi güçlü kılacak hiçbir söz ve olay ne olduğu bilinmiyor. Kimi insanlar büyük bir acı sonucu hayata tutunmak için felsefe edilir. Kimilerinin hiç ihtiyacı yoktur düşünme yetisini kullanmak bile akıllarına gelmez. Şu şekilde bir yol edinilirse hayat felsefesinin kapılarını aralayabiliriz. Birinci adım kendimizi tanımaktır. İnsanın kendisini tanıması çok zordur. Herkesi tanırsın ama kendini tanımak çok zordur. Bunu başardığın zaman kendiliğinden hayat felsefen oluşmuş demektir.

Bir yanıt yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Evet, üretmek ve paylaşmak gibisi yok.
    Dil din ırk ayrımı yapmamak çoğu insanımıza zor geliyor. oysa farkında değiller ki yabancı veya farklı diye dışladıkları bir insan kendilerini en yakınlarından çok daha fazla sevebilir değerini bilebilir! Ama sevgi saygı kimin umurunda? Farklılık düşmanı empoze edici bozuk gelenekçi bir kültürün içinde olunca böyle oluyor.

    Yazılarınız güzel, etkili. rss ile takip ediyorum.
    Bu arada şunu söylesem:
    Yazılarınıza konuyla ilgili veya ilgili gibi olabilecek resimler ekleseniz daha iyi olur (bence).

  • resim yüklüyordum ama son zamanlarda yoğunluktan biraz üşengeç davrandım

  • benim hayat felsefem.Ne geriye bak nede ileriyi düşün,şuandan alabildiğin kadar zevk al.

  • hayat hata yapmaktır,
    yapılan hatalardan ders almaktır,
    ama aynı zamanda kötü olmaktır,
    umursamamaktır,
    iyi olanı yapmaya çalışmaktır olamasan bile,
    fazla düşünmeyip yormamaktır kalbini
    ama yeteri kadar da düşünüp anlamya çalışmak
    iyinin içinde kötüyü bulmak
    kötünün içindeki iyiyi bulmaktır
    untmamaktır
    herşeyin bir amacı ve sebebi vardır
    hayat yazılışı kısa okunuşu uzundur
    hayatınızı kısaltmayın
    okuyabildiğiniz kadar uzun okuyun

  • bütün insanlar degerlidir elbette ama hic kimse vazgecilmez degildir