Aşkın formülü olabilir mi diye çok düşündüm? İsmini hatırlamadığım bir TV kanalında kadınları anlamak hakkında güzel bir program izledim, ünlü gazetecilerin de yorumlarını izlediğim bu programda gerçekten kadınları %3 anlamaya bile razıyız dedirtti. Google da çıkan sonuçlara baktığımızda bu konuyu merak etmeyen galiba yoktur. Programın sonunda aşk doktorumuzun dediği gibi onları anlamaya çalışmak yerine “o an bulunduğumuz ortamın değerini bilmek gerekir” bu söz de ne kadar haklılık payı varsa da isteyen kötü anlamda kullanabilir çünkü bu cümle çapkınlığın kurallarından biridir. Daha önceki yazımızda matematiği kullanarak dost edinme hakkında bir formül bulabildik acaba aynısı bunun için de geçerli midir?
Formülü bulmak için ilk önce değişkenlerimizi bulmalıyız sonra sabit tutacağımız kavramlar üzerinde durmalıyız. Aşk nedir? diye sorduğumuzda her kafadan bir ses çıkar kelime anlamı ise şudur “aşırı sevgi bağlılık duygusu” sözlükte tespit ettiğimiz bu anlam bile yanlıştır çünkü aşk göreceli bir kavramdır insan bazen sevmediği kişilere âşık olabiliyor genelde karşılık görmediği için ise nefret eder ondan ama o kişi o insana âşıktır. Formül için bize lazım olacak kavramlar, “Tanımak”, “Güven”, “Risk”, “İhanet”,”Mutluluk” ,”Sevmek”, “Sevilmek”,”Duygu”,”Acı”…
Niye âşık olunur buna bir cevap bulalım;
Aşk insanlar için su gibi genel bir ihtiyaçtır (hiç âşık olmadım diyenler kesinlikle yalan söylüyordur tabi aşkı cinsellik olarak görmüyorsanız ). Aşk başladığında iki insan arasında özel bir “İletişim” başlar. Bu iletişim “Duygu” dediğimiz bir kavramla sağlanır. Araç olarak ise dil, gözler… Aklınıza gelecek olan her şey kullanılır. Bu özel iletişim esnasında insan “Mutlu” (herkese göre değişir yani göreceli) olmak istiyor.
Özel iletişimi aslında kavrayabilirsek mutlu olunabilir. Aşk dosttan çok farklıdır çünkü bunda insan “Sevildiğinde” aklınıza gelemeyecek kadar mutlu olursunuz ama sevilmediğinizde üzülürsünüz “Acı” çekersiniz bazı ilişkilerde acı sayısı çok fazla olsa bile sevilmek değeri onun üzerinde olduğundan mutluluk yüksek olur yani aşkta sorun yoktur. Acı genelde çok fazla değildir bunun miktarını yükselten kavram ise “İhanet-Güveni sarsılmak” tır. Aşkımız bitti diye bir cümle işitmişsinizdir bu da kesinlikle yalandır. Aşk ölümsüzdür ve o biz ölünceye kadar bizimledir. İhanet aşkı öldürmez çünkü öyle olsaydı mutluluk değeri sıfır olmalıydı ama bakıyoruz ki acı değeri çok yüksek olmuş zamanla “Sevmek” değeri sıfırlanıyor(yakınsar) ve “Nefret” değeri eğer sıfıra yakınsa o zaman aşk zayıflamıştır yani artık o insan acı çekmiyordur. Hani “Unuttum” kelimesi var ya işte bu gibi durumlarda kısmen doğrudur. Eğer nefret derecesi fazlaysa maalesef acı değeri çok fazla oluyor yani aşk bitmemiş aksine çok artmıştır ama işin gerçek yanı ise “Sevgi” deresi sıfıra yakınsamıştır. Bu gibi durumlarda “Sevgi” değeri ne yazık ki sıfır olabiliyor işte tam burada bütün “Umutlar” bittiğinden o kişi “İntihar” eder.
Ne zaman âşık olmaya başlamalıyım;
Eğer güven yoksa aşkta mutluluk hiç bir zaman olmayacaktır çünkü insan birçok kişiyle dost olabilirken aynı zamanda birçok kişiyle aşk yaşayamaz bundan dolayı aşk yaşadığı kişiye “Güvenmelidir”. Bazı durumlarda güveni bir dengeye koyabilir ama üzerinde fazla durmaması gerekir. Aşkta mutluluk olabilmesi için geriye kalan “sevilme” derecesidir. Sevilme derecesini yükseltebilirsek o zaman mutlu olabiliriz.
Sevilme derecesini nasıl yükseltebiliriz?
Kuşkusuz özel iletişimi çok iyi kullanarak yapılabilir iletişimi çok iyi kullanabilmek için ise “Tanıma” derecesi çok fazla olması gerekir. “Tanımak” değerinin çok fazla olabilmesi için sevdiğimiz insana yeri ve zamanında ona değer verdiğimizi hissettirmeliyiz. İlişkiniz hiç bir zaman monotonlaşmamalı yani atıyorum 14 Şubatta hep aynı hediyeyi aynı şekilde vermemeliyiz mesela her akşam eve çiçekle geliyorsak bir gün unutursanız o zaman üzülme değeri artar. Bu gibi durumlarda halk arasında sevdiğini şımartmak denilir eğer sevdiğimizin istediği her şeyi verirsek şımaracağından mutluluk derecesi azalır sonra bir gün “Sen beni hiç sevmiyorsun çünkü daha kavga etmedik derse” hiç şaşırmayın.
Aşk yaşanmadan bir insanın kusurlarını bulmak daha kolay bu durumda tanıma derecesi yüksek olacağından mutluluk olup olamayacağı açık olur eğer o zaman umut varsa aşk yaşanabilir. Bu gibi durumlara görücü usulü ile evlenenlerde oluyor eğer evliliğe evet deyip sonra aşk yaşanırsa evlilik bir ömür boyu devam eder. Bazen ise ilk görüşte aşk diyoruz ya işte aşk yaşanıp sonra tanımaya kalkışırsak maalesef mutluluk değeri çok fazla olmuyor.
Aşkta mutluluğun formülünü bulmuş gibi görünsek de şu gerçeği sizinle paylaşmak isteriz. İnsan ne zaman nerede ve kime aşık olacağı belli değildir genelde aşk yaşanıp sonra tanıma evresine geçildiğinde bu süreç uzun sürüyor bazıları senelerce tanımadığı halde bazı insanlar ise bir iki ay gibi kısa bir sürede tanıyabiliyor eğer tanıma süreci tam bitmemişse ardından evlilik başlarsa mutsuzluk,boşanma,acı gibi kavramlar yolda bizi beklediğinden emin olunuz.
Her insan çok mutlu bir aşk yaşayabilir mi acaba? – Bu sorunun cevabı elbet vardır bizim yazı çok uzadı şuan vereceğim cevabı tam olarak kanıtlayamacağım için susmakla yetiniyorum. İpucu ise beşeri aşkın üzerinde bir aşk olursa olabilir…
Güzel Yazı Olmuş Hiç Sıkılmadan Okudum Matematiğim Pek İyi Olmasada Anladım :P
sevmek hoşlanmaktır.aşk ise yüreğin kabarması,onun hep yanında olmasını el ele olmasını soluk soluga aynı havayı solumasıdır.yemeden içmeden,uykudan mahrum etmesi,onun için olumsuzu olumlu yapmaktır.İşte bu benim için aşk .
ben aynı anda 2 kişiyi seviyorum sizce bu dogrumu onlarda benni seviyor ama ben ikisiylede çıkmıyorum
aşk kaçmaktan çok kovalamak.görmekten çok özlemek.gitmakyten çok beklemektir
Dedim ya aşkı anlatmak kelimeler yetmez. Aşk kural tanımaz gerçkeleri kabul etmez ve o yüzden ya çok mutlu oluruz ya da üzülüyoruz. Şu hayal kırıklığı insanı yakar dediğim gibi gerçekleri kabul edersek ortada sorun kalmaz bilmiyorum kalbine hükmeden bir insanla daha karşılaşmadım
İki kişiyi aynı anda sevebilirsin bunda sorun yok bu aşk değil sadece bir hoşlantıdır. Aşık olduğunu ne zaman anlayacaksın biliyor musun? Ne zaman senin yüreğin bir kişiyi bile kaldırmadığında her yerde aynı kişiyi düşündüğünde ve onunla küstüğünde sana çok acı verdiğinde. Seni bir daha sevmiyorum deyip tükürdüğünü yalaypm aynı gün ana koştuğunda işte o zaman sen aşık olmuş olursun. Şimdi sana soruyorum tek kişiyi bu şekilde idare etmek zor iken nasıl olurda iki kişiyi idare edebilirsin?
aşkmı off çok fena bişey hep onu düşünürsün dersin ortasında yazılının ortasında evde test çözerken birden aklına gelir tüm dikkatini ona toplarsın hayal alemine dalarsın birden annen sana büşra napıyosun sen der ve BİTER sonra kendi kendine ben ne salağım asla olmıcak şeyleri düşünüyorum dersin tabi bu hayal aleminde kimi sevdiğinide anlarsın iki kişi arasında takılıp kalmak bundan fena birşey tanımıyorum
aşk bizce sadece eğlenmekten ibarettir kimse gerçek sevmez sadece her konuda ondan yararlanmak sırf sevgilim olsun diye sevgili olmaktır aşk aslında pişmanlıktır en iyisi görucu usülüdür kmse sevmesinn,,,,,,,,,,,,,
bence aşk guzeldrr birini öylesine deyil ölesiye sevmektirr erhanımı çokkkk seviyqrum her kez sevgilisinin değerini bilsinn:)
@Şeyda
üst üste yazdığın iki yorum çok çelişkili, üç heceli bu kelime yüreğinde fıtınalar estirince ne diyeceğini şaşırdın mı yoksa?
aşık olmak istiyorum ama itiraf edemiyorum
aşk çok güzel bişe gerçekten yaşamaya değer
AŞIK OLMAK YAŞANILDIĞINDA AKLIMIZA BİLE GELMEYEN BİR KAVRAMDIR
HİÇ BİRİYLE BERABERKEN AŞK NASIL BİŞEY ACEBA DUR İNTERNETE GİREYİMDE NASIL BİRŞEY BAKIYIM DENİLDİĞİNİ SANMIYORUM,ÇOK SAÇMA..
AMA BİRİNDEN AYRILIRIRZ AMA BİRİNİN YANINDA BOŞ BOŞ DOLAŞIRIZ AŞIK OLDUĞUMUZU SANARIZ.ANCA BU GİBİ DURUMLARDA BAKARIZ AŞK NEDİR DİYE..
GELİN TEST EDELİM KENDİMİZİ MADEM AŞKIN NE DEMEK OLDUUNU BİLMYORUZ..
SEVGİLİNİZİ 10 GÜN ARAMAYIN SORMAYIN.BAKIN BAKALIM O BÜYÜK AŞKTAN ESER KALIYOMU.BENCE GÜNÜMÜZ AŞKLAR ÇIKAR İLİŞKİSİ..
İLERİ DERECEDE OLAN KISMI EVLENMEK DİYELİM;EVİN VARMI,ARABAN VARMI,SİGORTAN VARMI GİBİ BAZI KAVRAMLARA TAKILIYO AŞK DEDİĞİMİZ ŞEY.
ORTA DERECEDE OLAN KISMI İSE;BENİ SEVMİYOMUSUN,O KIZ KİMDİ,ALDATIYOMUSUN BENİ,BUGÜN DENİZKENARINA GİDELİMMİ BİŞİYLER YAPARIZ ( ELELE TUTUŞUP GEZMEK,SARILMAK ÖPÜŞMEK),VB GİBİ
İLK DERECEDE İSE HOŞLANIYORUM AMA TANIMAM LAZIM,SENİ ARKADAŞLARIMLA TANIŞTIRICAM ( ARKADAŞLARI ONAY VERMEZZSE ARA Kİ BULASIN KIZI:) ) , YARIM SAATTE BİR CEVAPSIZ ARAMA ,3. VEYA 5. GÜN SONUNDA !! ” AŞKIM SENİ SEVİYORUM ” MESAJLARI YA BEN SENİN NE ZMAN AŞKIN OLDM DA NE ZAMAN SEVDİN YADA BENİM BUNLARDAN NİE HABERİM YOK…
AŞK ÇIKAR İLİŞKİSİDİR VE EVLENDİĞİNDEDE ÖYLE ZANNEDİYORUM BU İLİŞKİ ÇIKARLAR DORULTUSUNDA DEVAM EDER…
yazarın konun ile ilgili görüşlerinden çoğuna katılıyorum ancak şu ”aşk ölümsüzdür.”sözüne katılmıyorum. çünkü aşk aşıkların birleşmesi ile sona erer.peki ne olur sonra diye soracak olursanız aşk yerini sevgiye bırakır.zaten aşk ile sevgi arasındaki farkta burdan kaynaklanır.aşk maddeye duyulan sevgiden ötürü oluşur.sevgi ise manevidir .bunun kanıtıda aşıkların birbirlarina aşık oldukları halde(bende dahil)birbirlerini gerek ahlaki gerek kişiliksel olarak sevmeyebilmesidir.
aşık ,aşık olduğu kişi ile birleştiğinde artık ona ilgi duymaz çünkü artık onu elde etmiştir.eğer ona karşı aşkından başka sevgisi de varsa evlilik veya işte neyse o beraberlik devam eder.
ben şunu da düşünüyorum acaba aşk bir hastalık mıdır? çünkü insanı sevse de sevmese de esir alıyor istese de istemese de.
yanlışsam söyleyin e-postam d.dumrul@example.com
görüşlerimin doğruluğu veya yanlışlığı hakkında siden bilgi istiyorum
(buna ihtiyacım var.)
SEVENLERE SEVİLENLERE AŞK ACISI ÇEKENLERE SELAMLAR…!
Aşık olmak birinin fiziksel görüntüsü ilgimizi çekmek değilse ben hiç aşık olmadım diyebilirim. Bide birine aşık olursak o kişi ile aşkımız bitmeyecekse başka birine nasıl aşık olunur? Yani bir kişiye aşık olursak hep o kişiyemi aşık olmak zorundayız eger böle ise aşık olmadan önce mutlaka düşünülmeli . Aşık olanlar için bişe yok bu yazıya göre bi kere aşık olmuşsan demeki bitmişsin.
asik olmak evet cok guzel bır konu gercekten askın anlamını kacımız bılıyoruz acaba ben dahıl olmak uzere asık olmak sadece bır karsı cınsemıdır yada bır madde ye yada bır cısme .ask bazen sonsuzlukları yenıden kesfetmek gıbı bırsey olsa gerek bazen onun ugruna herseyden vazgecmek bazen yanlıs oldugunu bılsende onun dogrusu oldugu ıcın onu dogru gormek bazen kbasını ıkı elının arasına alıp yasama sebebım evet bu demek ama ondan asla vazgecmemek hayalı gozunun onundeyken dunyanın dondugunu yanındakı ınsanların yurudugunu yasamın amansızca akıp gıttıgını gorememek bazen var oldugunu bıle unutmak yorumlara yorumsuz kalmak hayata kendı pencerenden bakmayı unutmak ya sızce
tesekurler