Belki fark etmişsinizdir son dönemlerde kızgın insanların sayısında artış gözlemlenmiştir. İnsanlar neden öfkelenir? Kızgınlığın sebepleri nedir? Öfkelendiğimizde haklı olan sadece biz miyiz? Kural gereği bilmediğimiz konular hakkında yorum yapmamalıyız o yüzden hemen ansiklopediye bakıp kızgınlık nedir ona açıklık getirelim. Konuyu biraz daha irdelediğimizde aslında açıklamanın yetersiz olduğunu fark edebiliyoruz o yüzden biraz daha bilgiye ihtiyacımız var;
Şu kızgınlık dedikleri şey nedir ne değildir?
Bizi kızgınlığa iten ilk şey beklentilerimiz ise acaba bizim bunda hakkımız var mı yani karşımızdaki beklentilerimizi sağlayabilir mi? Sizleri biraz daha düşündürmek için şu sözü aktarıyorum;
“Biri sizi ilk kez aldatırsa suç onundur, iki kez aldatırsa suç sizindir”
Bir başka söylentide ise kızgınlığın bir ihtiyaç olduğu göze çarpmakta. Bu durumda şunu akıldan çıkartmamalıyız kızgınlık bir suç değildir çünkü hayvanlar da dâhil olmak üzere her canlıda var olan bir duygudur. Eğer ortada bir suç varsa bu duygumuzu yanlış ifade etmemizdir. Yani kavga ederek, insanlara saygısızlık ederek yıkıp dökerek kızgınlığımızı açığa vurmamalıyız.
Son dönemlerde her gün kötü haberler alıyoruz ve doğal olarak içimizde her gün sebebi bilinmeyen öfke birikiyor. Bir sohbette, trafikte ya da herhangi bir yerde kızgınlık sebebi olamayacak bir mevzuda hemen tartışabiliyoruz bazen de kavgalar çıkıyor.
Bu öfkeyi dizginlemeyerek kardeşlerimizi düşman ilan ediyoruz oysa onun da bizim gibi aynı değerde olduğunu unutuyoruz. Eğer kızmamız gerekirse bence kızgınlığımızı belirtmeliyiz ama kültürlü ve uygar insanlar olarak belirtmeliyiz. Daha sonra şunu düşünmeliyiz ya O haklıysa acaba haksızlık etmiş olmadım mı? Onun bildiği benim bilmediklerim olabilir ve onu suçlu ilan ederken gerçekten hata yaptıysam ne olacak?
İnsanlar niçin öfkeleniyor?
Öfke tıpkı mutluluk gibi insanda bulunan bir duygudur. Kişi kendini iyi ifade edemediği durumlarda, beklentileri ve yaşadığığı olaylarda uyuşmazlık olduğunda öfke oluşur. Öfkenin sebebi çevremiz değil beklentilerimizin gerçekleşmemiş olmasıdır.
Öfke ile başa çıkma ve öfke yönetme yolları nedir?
Öfke bir duygu olduğu için onu yok etmeye çalışmak yanlıştır. Bu tür davranışlar kızgınlık halimizin daha da artmasına neden olacağı için biriken duygularımız bir yerde patlak verecektir. Öfkeyi yok etmeye çalışma çabaları öfkenin daha da şidetlenmesine sebep olacaktır. O halde öfke ile başa çıkmanın yolu onu yok etmek değil yönetebilmekten geçer.
Öfke bir andan gelen bir duygudur onunla baş etmek aslında çok kolaydır. Öncelikle beklemediğiz olaylar gerçekleştiğinde sakinliğimizi korumamız gerekir. Yaşanılan olaylara objektif baktığımızda öfkelenmeden sorunların çözülebileceği görebiliriz. Diyelim ki işlerimiz ters gidiyor ve öfkelendik aslında çözümü basittir çünkü herzaman işler yolunda gitmez. Öfke geçtikten sonra işler yolunda gitmeyeceğini de hesaba katarak tedbir alma yoluna gitmeliyiz. Bir ev hanımı için bulaşıkları kirli görmesi ya da evi dağınık görmesi öfkelenmesine neden olur ancak şu şekilde düşünebiliriz. Her zaman ev düzenli olmayacaktır bunu kabul etmek gerekir. Sakin olduğu zamanlarda eşi veya çozukları ile konuşup dağınık olmanın onu ne kadar zorladığını söylerse bu durum zaman içerisinde azaldığını görecektir.
“Biri sizi ilk kez aldatırsa suç onundur, iki kez aldatırsa suç sizindir”
Yazındaki bu cümle çok doğru. Ve anafikir bu cümlede yatıyor.
Bu arada Kurban Bayramını kutluyor, nice mutlu bayramlara ulaşmamızı diliyorum.
senin de bayramın kutlu olsun bu arada yemek sözünü unutmadım istediğin zaman gelirim :)
Müsait oldun demek ki .
Sözümün arkasındayım ben. Birara olur inşallah.