Hard Disk Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu gün bambaşka bir dil kullanarak yeni sabit disk alırken başımdan geçen macerayı anlatmak istedim. Blog yazarken ah şunu şöyle yazsaydım daha iyi olurdu dediğim anlar oluyordu işte o an yazar olurken edindiğimiz tecrübelerdir. Bloğumuzda yazdığımız her girdi bizi profesyonele doğru itiyor. Bu nokta bir şey fark ettim;

Profesyonellik yoluna doğru adım atarken amatör ruhumuzu dinlemek

Bir amaç uğruna bu yolculuğa başladık bilgisayar kullanarak işimizi çok kolay şekilde yapmak, bilgisayarın performansına, internetteki yeniliklere bazen de kendi içimizdeki güçten bahsediyoruz bütün bunların birleşimi blogohbe olsun istedik. Bu konu bambaşka olduğundan fazla uzatmadan yeni sabit disk alırken mzffer başından geçenleri anlatmaya başlasın;

Uzun bir süredir Linuxla haşır neşir oldum internette Linux hakkında birçok belge bulabiliriz o yüzden değineceğim noktalar farklı olsun istiyorum. Bilgisayar hakkında bir makale yazarken test etmeliyiz o yüzden tüm işletim sistemleri kullanmak gerektiğine inanıyorum. Bu amaç içerisinde bilgisayarıma Linux ve Windows işletim sistemi kurdum sonrasında windowsu sanal makine olarak kullanmak isteyince baktım ki 80 GB’lık hard diskim yetmiyor. Bilgisayarımdaki müzik, film albümleri da baya yer kaplıyordu çözümü yeni bir hard disk almakta buldum. Hemen hepsiburada.com da hard disk fiyatlarına bakmaya başladım sadece orada değil evime yakın olan gold.com.tr‘ye de baktım. Alacağım HDD(hard disk) kaliteli olmalıydı kapasitesi fazla olması fena olmazdı. Elimdeki Chip dergisinde hdd testi yapılmıştı ondan yararlanarak en kaliteli olanını tespit etmeye başladım size dergiyi gösteremeyeceğim için burada bir karşılaştırma var bakabilirsiniz. Uzun bir incelemeden sonra 320 GB Samsung sata 2 hdd aldım. Segate de iyidir benim diğer hdd samsung olduğundan onu aldım. Hard disk alırken baktım ki veri ve güç kablosunu üzerinde vermiyorlar onu ayrı almak zorunda kaldım. Eve gittim hemen hard diski bilgisayara taktım. İlk başta gördü ardından formatlara başladım bu format olayları bayram sabahına kadar sürdü.Niye mi? Bir kaç sorunlarla karşılaştım, Windows kurduktan sonra benim sata görünmüyordu sonra windowsu C’ye kurdum ardından bölüm D olmuş ben de partition magic ile C yaptım baktım ki windows açılmıyor iki çözüm vardı biri windowsu onarmam gerekirdi MBR dosyası bozulmuştu bir diğeri tekrar format atmak windowsta daha program olmadığı için zaten 20 dk sürdüğünden tekrar format attım.

Gelelim benim hard disk niye gözükmüyor;

Hayatım boyunca hiç yapamayacağım hataları yaptım sanırım bayrama yetişme telaşından olsa gerek.

Teknolojiyi takip ederken hep kaliteli parçalar olsun isterim bazen fiyatı cazip olsa da maalesef kaliteli parça kullanamıyoruz, bilgisayar parçalarını tanıtırken ana karttan bahsetmiştim eski ana kartlar sata hdd desteklemeyebilir eğer onun üzerinde sata kablosunun yeri yoksa bu işe hiç girişmeyin.

Benim ki gibi sata yeri olsa da bu sefer sata 2’yi desteklemeyebilir.

Eğer biosta gözüküyorsa bilgisayarımda gözükmüyorsa sizin iş çok kolay bilgisayarım simgesini sağ tıklayın ardından yönet kısmına giriniz. Disk yönetimi gördüğünüz yerde yeni hard dikiniz görünmelidir onu ntfs olarak biçimlendirdiğinizde bilgisayarımda gözükür.

Linux kullananlar ise onu mount etmelidir ubuntuda normalde otomatik yapılır diğer bir paket kullanıyorsanız /etc fstab kısmında onun yolunu yazmalısınız. Benimkini şu şekilde bağladım;

/dev/sda1 /media/DOSYALAR ntfs-3g silent, umask=0, locale=tr_TR.utf8 0 0

Eğer siz sadece linux kullanıyorsanız ntfs-3g yerine ext3 yazmalısınız.

Çoğu bilgisayar satayı direk takar takmaz görüyor oysa bazı durumlarda görmüyor o yüzden jumper ayarını yapmalıyız nasıl mı yapacağız burada bir açıklama var işinize yarar. Aşağıdaki resimden jumper işaretlenmiştir.

Bu ayardan sonra tekrar gözükmüyorsa biosta sorun olabilir. IDE kısmının bulunduğu yerde sata olması lazım eğer disable ise onu Auto yapmalıyız.

Bütün bu ayarlamadan sonra hala keyifle aldığım sata hard diskim gözükmüyordu. Benim sorunum bu değildi benim ki bambaşka bir durumdu çünkü ilk başta hdd gözükmüştü. Yukarıda yaptığım adımlarla beraber kablolarla da oynuyordum sorunu tespit etmeye çalışırken bir şey fark ettim banim yeni hdd çok sessizdi bu kadar imkânsız dedim iyice bir kontrolden sonra baktım ki güç kablosu kendi içinden çıkmıştı dışarıdan bakında her şey normal gözüktüğü için onu hemen anlamamıştım. Artık biosta benim hard disk gözüküyordu bunun verdiği sevinçle bilgisayarları kurdum sabaha da az kalmıştı, hemide bayram sabahı.

Son olarak tekrar bios kontrolü yaptığımda benim ana kart sata 1 ‘i destekliyormuş yani sata 2’yi boşa aldım gibi bir şey oldu. O yüzden teknolojik bir şey alırken fazla sevinmek işe yaramaz bazen kaliteli parçalar ucuz olsa da maalesef kullanamıyoruz .

2 Değerli Yorum: Sizin Görüşünüz Ne? Yorum Yap
  • Harddisk seçimi çok önemli, insanlar çok iyi işlemciler alırken bilgisayarın diğer parçalarını önemsemiyor (bilmediğinden). Oysaki bütün parçalar senkronize çalışır. Raid sistem yapamayacağımı (para yok :D) bildiğim için gözüm Seagate ST3500320AS’de…

    Bu arada geçmiş olsun :)

  • Raid yaparak sabit diskten güzel bir performans alabiliriz. Bazen bilgisayarı bir insan olarak düşündüğümde aklıma şu gelir beyin mi, göz mü,kalb mi daha iyi gibi bir karşılaştırma yaptığımızda belki bazı organlarımızın olmaması çok anlam teşkil ederken bir organımızın eksikliği özürlü olmamıza yetiyor bile. Sağlık geri alınmıyor ama bilgisayar geri alınabilir o yüzden bütün parçaları olabildiğince iyisini almalıyız ve olabildiğince en iyi performansta çalışmasına özen göstermeliyiz.her pahalı ürün kaliteli değildir hele bilimde hiç değildir

Bir yanıt yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir