Firefox Performansını Nasıl Artırırım?

İnternete girmek için en iyi tarayıcı şüphesiz Firefox’tur onu bu kadar güzel kılan özelliği ise daha önceki yazımda belirtiğim gibi firefox eklentileridir. Son zamanlarda Firefox performansında büyük düşmeler gözle görülür cinsten. Renkliblogun sahibi Erman’nın tarayıcısını değiştirmek istediğini duyunca bu yazıyı yazmaya karar verdim. Aklıma şöye bir şey geldi ya firefoxtan vazgeçmeliydim ya da performansını en iyi şekilde artırmalıydım. Çeşitli sitelerden derlediğim bilgilerle ve tecrubelerimle firefoxun performansını nasıl artırılacağına değineceğim.

Firefox gelişmiş ayarlar ve seçenekler

about:about – İleri derece tüm ayarları gösterir. Menüden yapacağınız tüm ayarları bu komut sayesinde hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Bu komut adres çubuğuna girilmektedir.

Aynı kodları Chrome için de yapabilirsiniz. (chrome://about) sayfasına yönlendirilir

about:config – Gelişmiş ayarların yapıldığı yer. Burada yapılacak olan değişiklik bilinçli bir şekilde yapılması gerekir. Aksi durumda tarayıcınız çalışamaz duruma gelebilir. Hemen adres çubuğunda bu kodu yazıp entere basalım sonra karşımıza çıkan uyarıda riski kabul ediyorum buttonuna basalım ve tüm gelişmiş ayarlar karşınızda. Ayarları değiştirmek için ilgili kodu çift tıklayın.

  • “nglayout.initialpaint.delay” parametresini “0”
  • (bu parametre olmayabilir, siz sağ tuşu tıklayıp “new” ve “integer” seçerek ekleyeceksiniz)
  • “network.dns.disableIPv6” parametresini “true”
  • “network.http.max-connections” parametresini “48”
  • “network.http.max-connections-per-server” parametresini “24”
  • “network.http.max-persistent-connections-per-proxy” parametresini “12”
  • “network.http.max-persistent-connections-per-server” parametresini “6”
  • “network.http.pipelining” parametresini “true”
  • “network.http.pipelining.maxrequests” parametresini “8”
  • “network.http.proxy.pipelining” parametresini “true”-sayfa yenileme ayarı

Firefox eklentilerini yüklediğimizde ram kullanımı artarken aynı zamanda firefoxun performansı da düşüyor onun için gereksiz gördüğümüz eklentileri kaldıralım. cicili bicili bir tema yerine default (varsayılan) temasını kullanın.

about:performance: Bu komut ile ağınızı kullanan eklentileri ve açık sekmeleri görebilirsiniz. Windowsun görev yöneticisi gibi düşünün. Performansı etkileyen eklenti varsa hemen kaldırın.

Firefox’u simge konumuna getirdiğinizde de firefox’un bellek kullanımını azaltmak için herhangi bir yerde fareyi sağ tıklayıp yeni-Boolean yolunu izleyin. config.trim_on_minimize olarak isimlendirin ve true şekline getirin. Rami yüksek olanlar için gerek yoktur. Bu performansı düşürür.

Bütün bu ayarları yapıp ondan sonra firefoxu tekrar başlattığınızda performansında bir yükselme olacaktır yine dikkat etmişseniz firefox açılırken çok geç açılıyor bunun da bir çözümü var firefox preloader programını yüklerseniz firefox bir tıkla hemen açılacaktır. Buraya bir not düşereyim bu program firefoxun açılış performansını çok yükseltirken ramide tüketiyor o yüzden düşük rame sahip olanlar için pek tavsiye etmem

about:support: Zaman içerisinde sürekli eklenti ekleyip kaldırıyoruz. Yaptığımız tüm ayarlar firfoxun tam donanımlı çalışmasına engel olmaktadır. Bunun için tarayıcımızı fabrika ayarlarına döndürme seçeneği en iyi seçenektir. Firefox yenile buttonuna tıkladığımızda tüm ayarlar silinir ve eklentiler kaldırılır. Firefox hesabınız varsa kullandığınız eklentiler tekrar otomatik yüklenecektir.

Firefox yardım sayfasından tarayınız hakkında tüm klavye kısayollarına bakabilir ayrıca gelişmiş ayarlar yapacağınız ipuçlarını görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Açık kaynak olmasının yanında eğer internette gezerken worm, dialer yada sizi istediği siteye yönlendiren browser hack attack lardan korunmak istiyorsanız tek çaresi firefox edinmek ie öldü yaşasın ateştilkisi.

  • Sanıyorum bu ayarlar biraz eskide kaldı, hasber kader daha güncel ayarları toplamıştık:

  • Tavsiyelerini dikkate alıp uyguladım ve rahatlıkla olmasa da dikkat edildiğinde farkedilen bir hız kazanma oldu. Preuploader işe yarıyor haklısın, lakin photoshop gibi babayiğitlerle aynı anda çalıştırmak gafletine düşmemeli :)

    Çalışmalarında başarılar diliyorum, kolay gelsin..

    Saygılar..

  • Yorumlarınız için teşekürler önemli olan performansı maximize etmektir. Bilgi paylaşımla büyür.
    #tansu
    evet haklısın ben yazıyı yazarken yeni başlayanları da gözardı etmek istemedim sizin verdiğiniz sayfada performansı artıracak güzel teknikler var, uygulamada fayda var

    #emr é x i x i z
    biraz rame ihtiyaç var firefox Preloader çok iyi bir program olsa da işlemcisi ve rami düşük olanlar sorun yaşayabilirler. İnterneti çok kullananlar için süper bir çözüm diyebilirim. O zaman ya photohop ya da firefox seçeceğiz :)

  • fasterfox kullanıyordum ancak bu şekilde bir uyarlama içine girmemiştim.

    Tavsiyeler için teşekkürler.