Etkin Arama Yapma Hazırlığı

Googledan başka arama motoru var mıdır? Bu soru size komik gelmesin internette yeni başlayan biri için bu son derece doğal. Türkiye’de arama motoru olarak hep google kullandığımız bir gerçek ama çok popüler diye onunla yetinmeyelim. Arama motorunu ne amaçla ve ne sıklıkla kullandığımız çok önemlidir. Günde dört beş arama yapan birisi için arama motorunun adı bile önemli değildir. Günde elliyi aşan arama söz konusu olduğunda şüphesiz alternatif aramalara yelken açma ihtimali çok yüksektir. Hemen gözümüzü bir kapatalım ve düşünmeye koyulalım.

Araştırmacı ruhumuzu açığa çıkartmaya çalışalım. Aklınıza ilk gelenler nelerdir? Biraz daha ileri gidecek olursak dedektifler, hackerler, bilim adamaları nasıl araştırma yapıyor onları düşünelim.

Unutmayın bilim adamların bizden tek farkları onların fazla ve etkili çalışmaları yani sizde sosyal hayatınızdan taviz vermeyerek bilim adamı olabilirsiniz yeter ki azimli olun ve kedinize güvenin. Konuyu çok fazla karıştırmadan internet ortamı dışında yapacağımız aramalar nelerdir buna bir değinelim ardından Google’a doğru bir yürüyüş yapacağız.

Kullandığınız araç (kağıt kalem, pda, telefon…) ne olursa olsun etkili not tutmayı bir alışkanlık edinin. Edison nasıl not tutuyorsa sizin daha da etkili bir not tutma alışkanlığınız olsun. Kendi hafızanıza güvenin iyi bir araştırmacı olabilmek için meraklı olun, okuyun ve her şeyden önemlisi faklı olunuz. İlham perileri size bir şey söylerken onlara inanın ve mutlaka onların dediklerini bir kenara yazınız. M. Akif Ersoy İstiklal Marşını bir duvara yazdığını duyan vardır belki. Kısacası elinize geçen her bilgiyi değerlendirin ve yedekleyin ileride ihtiyacınız olacaktır.

Dikkatli olunuz ve dinlemeyi çok iyi bilmelisiniz. Bireysel olarak araştırmacı bir ruhunuz olduğuna inandığınız vakit google artık google doğru adımlarımızı atabiliriz.

Aramaya başlamadan önce ne arayacağını bir düşünün;

İnternette arama yapmak için birçok kişi google kullanır oysa ne aradığımız bilmeden direk atılmak vaktimizin çoğunu boşa harcayacaktır. Aramaya başlamadan önce biraz düşünün; aradığınız bilgi nedir haber mi? daha önce gördüğünüz bir bilgi mi? müzik, video gibi bir dosya mı, kod mu ve dahası… Uzun bir şekilde sıraladığımız bilgilerin düşünme süresi eğer gereken önleminizi almışsanız bu süre sadece 1 sn olabilmelidir.

Neymiş bu gereken bilgiler;

Klavye kısa yolları çok önemli mümkün olduğu kadar değiştirmeden kullanırsanız başka yerde de aynı kısa yolları kullanarak gereken bilgiye ulaşabilirsiniz. Örneğin firefoxta ctrl+K ile hemen arama kutsunu aktif ederek aramaya başlayabilirsiniz. Görev çubuğunda adres çubuğu yerleştirebilirsiniz ya da google desktop ile hemen iki defa ctrl ye basıp arama yapabilirsiniz. Kullandığınız tarayıcıda arama yapabileceğiniz siteleri bir klasör olarak sık kullanılanlara ekleyebilirsiniz.

Linux kullananlar çok şanslı deskbar programını kullanarak hemen hemen her platformda arama yapabilirsiniz. Hata o kadar güzel oluyor ki kısa yol atadığınız deskbar ile aktif ettikten sonra kullanacağınız programın ismini yazarak hemen çalıştırabiliyorsunuz. Windowscular hemen üzülmesin windows için üretilmiş alternatif var buradan indiriniz.

Artık gereken önlemlerinizi aldınız ve kendinizi çok iyi hissederken neyi nerde öğreneceğiniz meraklı bakışlarla beklemeye koyuldunuz.

Ne beklemesi siz anlatmaya başlamadan önce ben bir arşiv bile yaptım diyorsanız doğru yoldasınız siz. Gücünüze inanın başaramayacağınız bir şey yoktur.

Firefox, Chrome ya da hangi tarayıcıyı kullanıyorsanız arama motorlarını ve diğer önemli siteleri sık kullananlara (yer imlerine) eklediniz. Artık gerekli etkin not nasıl tutulacağını öğrendiniz. Bilgisayarınız için klavye kısayollarını öğrendiniz kısacası her yönüyle kendinizi hazır buluyorsunuz ve araştırma yapmak için arama motorlarını nasıl kullanacağınızı bilmek istiyorsunuz. Aşağıdaki link sizin isteğinizi karşılar mı?

Bir yanıt yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir