Bilgisayar Performansı İçin “Ram”

Bilgisayarda performans denilince ilk akla gelen hep RAM ve işlemci (CPU) gelir. Peki, bunlar ne işe yarar neden birçok donanım varken bunlardan bahsederiz. Önceki yazımızda hdd raid yaparak performansı artırabileceğimizi söyledik ama bunun pahalı olduğunu da unutmamak gerekir. Bilgisayar performansımız için RAM önemli bir donanımdır, performans için en iyi yönteme geçmeden önce bu ram nedir ne işe yarar öğrenelim;

Ram nedir sorusuna cevap;

İlk linkten ram çeşitleri hakkında ufak bir bilgiye sahip olurken siz bu işi tam öğrenmek isteyebilirsiniz özellikle ram çeşitleri arasındaki farkı anlayabilmek için ram çeşitleri arasındaki fark makalesini okuyabilirsiniz.

Performans denilince neden ram çok önemli;

Rasgele erişimli bellek yani bu demek oluyor ki bilgileri hızlı bir şekilde kaydeder. Bilgisayarda geçici hafıza dediğimiz bellek görevini ram sağlıyor. Bir bilgiyi kopyalarken, bir program çalışırken program içerisinden çağrılan resimler dahi ram üzerinden çalıştırıyoruz. Zaten grafik görüntüleri fazla olan programların fazla ram yemesinin sebebi budur vistanın fazla performansı az çalışma sebebi de aynısıdır. Sadece bunlar değil bir program çalıştırırken geçici ayarlar yine ram yapıyor. Buradan şunu çıkartabiliriz açık olan bütün programlar performansımızı azaltıyor özellikle grafik görüntüsü fazla olanlar daha da harcıyor. Bir programı simge durumuna indirmek ile açık bırakmak arasında fark vardır. Simge durumunda daha az ram tüketir.

Ram performansı nasıl artırılır?

Öncellikle ram performansını artırma yolları makalesini okumanızda fayda vardır. Performansı artırmak için program kullanabilirsiniz, bu iş için ram cleaner en iyisidir. Adı üzerinde raminizi sürekli temizleyerek sizi sürekli yükten kurtarır bilgisayarınız hızdan uçuracağını sanıyorsanız yanılırsınız. Hiç bir şey manuel kadar başarılı değildir yani işinize yaramayan programları hemen kapatmalısınız. Diyelim ki büyük bir dosya kopyalayacaksanız ya da photshop gibi ağır programları kullanacaksanız o zaman ctrl+shift+esc kombinasyonundan görev yöneticisini açıp işe yaramayan programları kapatabilirsiniz. Ben şahsen hep böyle yapıyorum ve şuana kadar program yükleme gereği duymadım.

Bir yanıt yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Merhabalar,

    Öncelikle konu için teşekkürler. Yanlız kafama birşey takıldı. Bir arkadaşım tek 1 Gb ram kullanacağına 512 mb – 512 mb yani 512×2 li ram kullanmak daha iyi dedi. Ben ilk başta pek anlam veremedim çünkü ikiside boyut anlamında aynı. Ancak bilgisayar 512×2’yi tek ram olarak değil 2 ram olarak görüyormuş. Hızda tek 1 gb ram’e oranla 2 kat hızlı oluyormuş. Ayrıca ram alırken işlemcinin Fsb hızına göre almak lazımmış. Diyelimki işlemcinin fsb hızı 400 mhz kullandığım ram ise 600 mhz işlemci ram’in sadece 400 mhz’lik kısmını kullanırmış.

    Sizce bunlar doğru mu? Ayrıca donanım konusunda yeterli düzeyde bilgim yok. En önemlisi bilgisayar nasıl toplanır? Toplanırken nelere dikkat edilir? hiç bilgim yok. Bana önerebileceğiniz bir kaynak var mı?

    • @stylevir
      Bilgisayar sektörü o kadar hızlı gelişiyor ki sağlıklı bir toplama bilgisayar almanın en kolay yolu gideceksin Mecidiyeköye kafana göre birkaç mağazaya git sonra özellikleri karşılaştır(bilgisayardan anlayan birisine de gösterebilirsin). Bilgisayarcılar 512*2 daha iyi diyorlar o kadar bilgisayar kullandım henüz arasındaki farkı hissetmedim. Eğer boyut olarak aynıysa seri numarası aynı olan çift ram biraz iyidir eğer seri numaraları aynı değilse o zaman tek olan daha iyidir. Sana tavsiyem tek ram alman ve dediğin gibi işlemcinin hızı çok önemli senin işlemci kötüyse ram ne kadar iyi olsa da işe yaramayacaktır.