Bilgisayar Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar denilince artık tanı(ma)yan kalmamıştır. Bilgisayar çoğunun kafasında bir monitör, kasa ve klavye olarak bilinir yani bildiğimiz PC (kişisel bilgisayar) insanların aklına gelir. Bilgisayar her işi yapar diyenlerle yapamaz diyenler hala tartışa duruyorlar. Buna örnek olarak yapay zeka verebiliriz. Bilgisayarsız bir gün bile yaşamadığımız bu devirde onu tanımamak ayıp olarak görüyorum. Küçük bir yolculukla bilgisayarı tanımaya başlayalım. Peki, onu tanırsak ne olacak cevap çok basit tanıdığımız bir şeyi nasıl kullanacağımızı çok iyi biliriz;

Bilgisayar tarihi

Bilgisayarın ilk Türkiye’ye geldiğini hatırlayan vardır. Her yerde “computer” diye okunuyordu. Tarihi şöyle kurcaladığımızda Bilgisayar Matematik keşfi kadar önemli bir yer tutuyor. Her şey bir ihtiyaçtan dolayı kaynaklandı aslında bilgisayara matematiğin somut örneği dersek yanlış bir kavram olamaz.

bilgisayar nedir : PC tüm parçalarını tek bir sayfada görebileceğiniz güzel bir kaynak. Site içerisinde sadece özet şeklinde bilgiler mevcuttur.

Bilgisayar; kendine önceden yüklenmiş program gereğince çeşitli bilgileri, verileri uygun ortamlarda saklayan ve istenildiğinde geri getiren, çeşitli aritmetik ve mantıksal işlemler yapan; çok hızlı çalışan elektronik bir cihazdır.
Bilgisayarın elektronik kısmına donanım (hardware), program kısmına ise yazılım (software) denir.

Bilgisayarın gelişiminde şu 4 unsur hiç değişmemiştir.

  1. Bilginin girişi – Giriş birimleri: Klavye, mouse, kamera, scanner, fax-modem vb.
  2. Bilginin saklanması – Hafıza: Harddisk, disket, cd-rom vb.
  3. Bilginin işlenmesi – Beyin: Merkezi işlem birimi-Central Processing Unit-CPU
  4. Bilginin çıkışı – Çıkış birimleri: Monitör/ekran, Printer/yazıcı, plotter/çizici, modem

Bilgisayarı tanımak istiyorum

Bigisayar tanımından da kolaylıkla anlaşıldığı gibi bilgisayar aritmetik bir dile sahip belli komutlarla bilgileri kayıt edebilen bir makinedir. Bu tanımdan rahatlıkla anlaşılıyor ki bilgisayar sadece PC değildir, hesap makinesinden tutun bir sayıyı hafızasından tutan her makine birer bilgisayardır. Bilgisayar dili aritmetik olduğundan onu anlamak zamanla zorlaştı o yüzden aynı görevi gören birçok bilgisayar dilleri çıktı. Hani komut diyoruz ya işte bu yazdığımız komutlar bilgisayar dilidir bilgisayar o kadar cahil ki bir tane yanlış bir nokta kullansan dahi sizi yanlış anlıyor. Yapay zeka ile bilgisayar artık eskisi gibi salt düşmüyor.

Sonuç olarak bilgisayar ne kadar cahil olursa olsun çok hızlı bir yapıya sahip ve kolay kolay yorulmuyor gücü yettiği her şeyi yapıyor. Onun bizi anlamasını beklemeyerek biz onu anlamaya ve tanımaya çalışalım ancak bu durumda onu daha fazla kullanırız. İşte bilgisayar dillerini öğrenenlere de yazılım uzmanı deniliyor.

Bir cevap yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Bilgisayarın günümüzdeki kullanımını araştırıyorumda bundan bilgisi olan var mı?Varsa e-mail adresime 1 hafta içinde mail atarak açıklarsa sevinirim.Bununla ilgili ödev yapmam lazımda en geç çarşamba gününe kadar atarsanız sevinirim.