Başarı en basit tanımı ile bir işi gerektiği gibi yaptığınızda başarılı olduğunuzu düşünebilirsiniz. Başarı göreceli bir anlamdır bu tür anlamlara dokunmak intihar etmekle eşdeğerdir. “intihar” cümlesi size çok uçuk gelse de maalesef bu bir gerçektir ve göreceli anlamlarda çoğu zaman çoğul olan kazanmıştır bakınız;
Ahmet Kaya Kürtçe şarkı söyleyeceğim diye bir zamanlar sürgüne gönderildi ve şimdi fizikken yaşamıyor, oysa bugün bunu söylemeseydi dahi TRT-6’dan teklif geleceği kesindi. Bu süreç içerisinde değişen neydi?
Başarı ve başarmak: Sitede başarı kelimesi irdelenmiş sonuç olarak buna objektif bakmamız gerekir. Fikir ayrılığı yani göreceli kavramların olması insanlar için bir zenginliktir bu zenginliği yaşabilmek için göreceli anlamların masaya oturtulması gerekir sonra ortak düşüncelerde bileşilmesi gereklidir. Bazen örnekler bir konuyu anlatmada çok işe yarar size başarıyı objektif olarak görmeyen bir arkadaşımın hikâyesini anlatayım;
“Bahse girerim sen bir paket margarin bitiremezsin” İddia başladı ve ben kaybettim :) daha doğrusu arkadaşım başardığını sandı, aldığı ödül ise günlerce tuvalete gitmesi oldu.
Bu üzücü ve gülünç olaydan sonra Bush’un Iraktaki başarına ne dersiniz, örneklerle konuyu uzatmaya gerek duymadan başarının objektif bir şekilde tanımlanması gerekir. Peki biz bu kelimenin anlamını değiştirdiğimizde ne olacak elimize ne geçecek daha önceki yazımda kaos teoremi hakkında bilgi vermiştim bu tür olaylara matematikte kelebek etkisi diyoruz.
Felsefi açıdan başarı nedir?
Etik kurallar oynayarak insanların menfaati için yaptıklarımızı farklı düşüncelere sahip insanları bir noktada özgürce uzlaştırmaktır en azından birçok konuda hemfikir olmaktır.
İnsan bilmediklerinin düşmanıdır. Başarılı olabilmek için hayallerimizin peşinde koşmalıyız bilmediklerimize anlam katmalıyız ve bu yürüyüşümüzden de çevremize faydalı olabilmeliyiz.